Hankkeen esittely
Hankkeen tavoitteena on parantaa työyhteisöjen psykologista turvallisuutta lisäämällä johtajien, esimiesten ja työntekijöiden traumatietoisuutta. Traumatietoisuuden lisääntyminen poistaa niihin
liittyvää stigmaa, jolloin traumoista ja niiden vaikutuksista pysytään puhumaan avoimemmin, mikä osaltaan lisää työssä jaksamista ja työyhteisön hyvinvointia.
Pitkällä aikavälillä myös osallistuneiden
organisaatioiden työhyvinvointi paranee ja tätä kautta myös sairaspoissaolot vähenevät. Julkinen keskustelu mielen ja työhyvinvoinnin edistämisestä työntekijöiden ja organisaatioiden näkökulmasta lisääntyy. Tietoisuus traumatietoisen kohtaamisen merkityksestä työn vetovoimaisuuden ja positiivisen
työhyvinvoinnin edistäjänä lisääntyy.
Toimenpiteet:
- Toimenpide 1.1 Valmennus erilaista asiakastyötä tekeville työntekijöille
- Toimenpide 1.2 Valmennus organisaation johtajille ja esihenkilöille
- Toimenpide 1.3 Turvallista ja luottamuksellista vuorovaikutusta tukevaa materiaalia koko Pohjois-Savon väestölle
Hankkeen tavoitteet
Toimenpiteiden tavoitteena on:
1) Lisätä työntekijöiden sekä johtajien ja esihenkilöiden ymmärrystä psyykkisistä traumoista, niiden yleisyydestä sekä niiden vaikutuksista heihin itseensä, muihin ihmisiin ja työyhteisöön.
2) Lisätä työntekijöiden traumatietoisen kohtaamisen osaamista.
3) Lisätä johtajien ja esihenkilöiden traumatietoisen johtamisen osaamista sekä valmiuksia edistää traumatietoista toimintakulttuuria organisaatiossa ja työyhteisössä.
4) Lisätä koko Pohjois-Savon väestön tietoisuutta traumojen yleisyydestä ja lisätä siten myötätuntoa itseä ja muita kohtaan ja vähentää siten häpeää ja stigmaa.
5) Edistää julkista keskustelua mielen ja työhyvinvoinnin edistämisestä ja merkityksestä niin työntekijöiden kuin organisaatioiden näkökulmista. Viestinnän toimenpiteen avulla tuodaan esiin
keinoja, joilla voidaan lisätä työntekijän työn ja mielen hyvinvointia sekä työpaikan työn vetovoimasuutta ja positiivista työilmapiiriä sekä vähentää työstä poissaoloja.
Hankkeessa päätoteuttaja on Kuopion kaupunki. Osatoteuttajina Humanistinen ammattikorkeakoulu, Itä-Suomen yliopisto ja Savonia-ammattikorkeakoulu.